Retina Dekolmanı Nedir?
Retina, göz küresinin arka tarafını kaplayan ve görme hücrelerinden oluşan, gözün görme yetisini gerçekleştiren ağ tabakadır. Retina dekolmanı denilen rahatsızlık ise, retinanın en dış katmanı olan pigment epiteli ile ışığa duyarlı( fotoreseptör) katmanları arasında sıvı birikerek sinir katmanının epitelden ayrılması durumudur. Retina dekolmanı, retina bölgesinde görme işlevinin kaybına hatta tam görme kaybına kadar ilerleyebilecek bir rahatsızlıktır.

Rahatsızlık Belirtileri Nelerdir?
– Işık çakmaları
– Gözde yüzen cisimler
– Görme bulanıklığı
– Görüş alanının bir kısmında gölge

Kaç Tip Retina Dekolmanı Vardır?
3 tip retina dekolmanı vardır;

Yırtıklı Retina Dekolmanı:
En yaygın görülen retina dekolmanıdır. Işık çakmaları ve uçuşan cisimler görülmesi belirtileridir. Retinada   oranında bir yırtık oluşması muhtemeldir. Katarakt ameliyatı geçirmiş olmak, miyopi, genetik durum, travma geçmişi ve hastanın yaşı risk grubunda değerlendirilmesi gereken konulardır.

Çekintili Retina Dekolmanı:
Retina yüzeyinde ve göz içinde bulunan zarların retina tarafından çekilmesi ile oluşur. Retinada herhangi bir yırtık yoktur. Fakat çekintinin artışı yırtıklı retina dekolmanına dönüşmesine neden olabilir.

Seröz Retina Dekolmanı:
Tümör ya da damar hastalıkları nedeni ile retinada oluşan dekolmandır. Kan – retina bağlarının bozulması ile retina altına sıvı dolması ve retinanın ayrılmasıdır.

Retina Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?
Tüm retina dekolmanı tiplerinde tedavi yöntemi cerrahidir. Eğer retina dekolmanı maküla ayrılmadan önce tedavi edilirse belki görme yeteneğiniz kurtarılabilir.
Retina yırtığının henüz dekolman derecesine i1erlemediği durumlarda doktorunuz iki teknikten birini kullanabilir. Sıklıkla, daha fazla dekolmanı önlemek için lazer işlemi yapılır. Fotokoagülasyon olarak bilinen bu proseste, bir lazer ışını retinanın zarar görmüş olan bölgesine yönlendirilir. Tedavi gören bölge o zaman bir skar meydana getirir. Bu da retinanın alttaki dokuya tutulmasını sağlar. Diğer metot kriyopeksinin olarak bilinir ve aşırı soğuktan yararlanır. Gözün, kusuru örten üst bölümüne bir buz sondası uygulanır. Bu skar oluşumuna yol açan bir enfeksiyon meydana getirir. Skar da retinayı alttaki dokuya tutturur.
Fotokoagülasyonun ve kryopeksinin bellibaşlı avantajlarından biri hastaneye yatmadan gerçekleştirilebilmesidir. Fakat retinanız ayrılmışsa daha geniş çaplı ameliyat için hastaneye yatmanız gerekecektir.
Retinanın cerrahi yoldan yerine tekrar tutturulması işlemi genellikle “skleran buckling” denen bir yöntemle skıeranın retinaya doğru itilmesi yoluyla yapılır. Bu prosedürde göz duvarı kavsinin üzerine yerleştirilir (girintili çıkıntılı şekilde). Skıeranın dış yüzeyine ya yumuşak sünger şeklinde veya katı bir parça halinde silikon dikilir. Birkaç yırtık ve delik buunduğu veya yaygın bir ayrılma olduğu zaman sklera destekleri bazen gözün bütün çevresine yerleştirilir.
Bazen vitrözde nedbe dokusu meydana gelir ve retinanın yerine tutturulmasını engeller. Böyle olduğu zaman nebde dokusu cerrahi olarak çıkarılmalı ve “skleral buckling” yapılmalıdır. Bazı komplike vakalarda camsı cismin bulundUğU boşluğa hava veya diğer gazların veya silikonun zerkedilmesi retinayı geriye, göz duvarına (cidarına) doğru itmeye yardımcı olacaktır.
Bu işlemden birkaç gün sonra hastaneden çıkılabilir. Ameliyattan sonraki 3-4 hafta içinde yorucu faaliyetten kaçınılmalıdır.